רוצים להשקיע בבורסה או להבין איך מושקעים חסכונות הבנק שלכם? הנה כמה מושגי יסוד בהשקעה בבורסה שיעזרו לכם להכיר את המנגנון
רובנו יודעים להתמקח כשאנחנו קונים מוצרים בשוק או בחנויות. קל לנו יותר לתמחר את ערך המוצרים הנראים לעין, אך עבור מוצרים "בלתי נראים", שהמידע עליהם פחות מובן לנו, קשה לנו להתמקח ולעמוד על טיבם.
כאלה הם המונחים השונים הקשורים בהשקעה בבורסה. נכון, אנו שומעים מדי יום בעדכוני החדשות שהבורסה עלתה או ירדה, שממד זה או אחר ירד ושחברה מסוימת נקלעה לקשיים ואינה מסוגלת להחזיר את חובותיה, אך לרובנו חסר הידע על אופן התנהלות המסחר ועל אפשרויות ההשקעה השונות. אך מכיוון שמרבית מהחסכונות שלנו מושקעים באפיק כזה או אחר בבורסה, בין אם נרצה או לא, חשוב שנבין איך המנגנון הזה עובד.
ריבית
זהו המונח הבסיסי ביותר הקשור בהשקעה. ריבית היא התמורה עבור שימוש בכסף. הריבית ניתנת על פיקדונות ומשולמת עבור הלוואות שנותן לנו מוסד פיננסי.
בנק ישראל קובע את הריבית הבסיסית במשק מדי חודש. ריבית בנק ישראל קובעת את ריבית הפריים (תוספת של 1.5%), שהיא הריבית היסודית לקביעת הריבית הבנקים והריבית על השקעות.
מדד המחירים לצרכן
מדד המחירים לצרכן - או כפי שבדרך כלל מציינים אותו כאינפלציה במשק, בודק את התייקרות המחירים במשק ועוזר לנו לקבוע את ערך הכסף לאורך זמן.
תשואה
הרווח על השקעה מסוימת. תשואה נומינלית היא הרווח הכספי שקיבלנו על ההשקעה. הערך שחשוב יותר מבחינת המשקיע הוא התשואה הריאלית, כלומר התשואה ביחס לשינוי במדד המחירים. עבורנו חשוב כמה כספנו "שווה" כאשר אנו באים לקנות מוצרים שונים, ולא כמה כסף יש לנו ביד. ערכים אלה מהווים את הבסיס לקביעת סיכון של השקעות שונות.
מניה
מניה היא למעשה בעלות על חלק מחברה מסוימת. כאשר אתם קונים מניה, אתם הופכים לשותפים בחברה. בעלות על מניות מקנה למחזיק בהן זכויות שונות, כמו השתתפות והצבעה באסיפות החברה וקבלת דיווידנד (רווחים של החברה) - בהתאם לאחוז המניות שמוחזקות.
הנפקת מניות מתרחשת כאשר חברה פרטית רוצה לגייס כספים מהציבור על ידי הפיכתה לחברה ציבורית. היא נרשמת בבורסה ומנפיקה חלק ממניותיה לציבור. ברגע שחברה הופכת לציבורית, חלות עליה חובות רבות הכוללות גילוי מידע רלוונטי למשקיע. תהליך ההנפקה מלווה בהכנת תשקיף על החברה, שבו מצויים כל הפרטים הרלוונטיים.
תהליך ההנפקה כולל שני שלבים, בדרך כלל: הצעה לגורמים מוסדיים ואחריה הצעת מניות לציבור הרחב.
איגרת חוב
בניגוד למניה, איגרת חוב (או בשמה המקוצר אג"ח) אינה מקנה בעלות על חלק מהחברה, אלא היא למעשה הלוואה שהחברה לוקחת מהציבור עבור שיעור ריבית מסוים.
על אג"ח, כמו על הלוואה, ישנם שני תשלומי החזר: קרן וריבית. אופן תשלום הריבית משתנה לפי הסכם האג"ח.
קיימים מספר סוגי אגרות חוב: ממשלתיות וקונצרניות (חברות). אגרות חוב ממשלתיות יכולות להיות צמודות למדד (נקראות גליל) או לא צמודות (גילון). אגרות חוב קונצרניות יכולות להיות רגילות או אגרות חוב להמרה, שבהן יש אפשרות להמיר את הסכום ההלוואה למניות לפי שער קבוע מראש.
כתבי אופציות
כתבי אופציות הם ניירות ערך שמעניקים זכות לרכוש מניות במחיר קבוע מראש. במידה שמחיר המניה של החברה עולה, ניתן לממש את האופציות ולהרוויח את ההפרש בין מחיר האופציה למחיר המניה. בחברות רבות נהוג להעניק אופציות למניות לעובדי החברה כדי לתגמל אותם במקרה שהחברה מצליחה בעסקיה.
תעודת סל
תעודת סל היא דרך השקעה שבה ניתן להשקיע בערך של מדד או נכס מסוים. תעודת הסל מחקה את ערך המדד, לדוגמה מדד תל אביב 100 או מדד המעו"ף (תל אביב 25) - הרחבה על המדדים השונים בחלק ב' של הכתבה שיעלה בהמשך.
אפשרויות סולידיות יותר להשקעה
כפי שראינו, קיימים אפיקי השקעה ברמת סיכון שונה בהתאם לתנאים של נייר הערך. אפשרות להשקעה באפיק סולידי יותר, עם סיכון נמוך אך עם תשואה נמוכה, היא לדוגמה מק"מ (מלווה קצר מועד), אשר מונפק על ידי בנק ישראל לתקופה קצרה.
בנוסף לכלי ההשקעה שתוארו, ניתן "להפקיד" את הכסף בידי קרן נאמנות שמשקיעה את הכסף לפי פרמטרים מסוימים בדרגות סיכון שונות, בהתאם למה שהיא קובעת מראש.
קרן נאמנות
קרן נאמנות היא הסדר משפטי שמאפשר למספר אנשים רב להשקיע במשותף על ידי מנהל הקרן. הכסף מועבר לקרן ומפוקח על ידי נאמן. מנהל הקרן מרוויח דמי ניהול קבועים מראש מהכסף - זהו למעשה המחיר שאתם משלמים על עבודת ההשקעה של מנהל הקרן.
קיימים סוגים רבים של קרנות נאמנות ברמות סיכון שונות, לדוגמה: קרנות המשקיעות 90% באג"ח ו-10% במניות או כאלה שמשקיעות יותר במניות ונחשבות יותר מסוכנות.
בכתבה זו הסברנו בקצרה מספר מושגי יסוד בניירות ערך. כל אחד יכול להשקיע באופן עצמאי בבורסה, וכן מרבית כספי החסכונות שלנו מושקעים בה, אך חשוב לציין כי ככל שנייר הערך מסוכן יותר, כך הדבר מגולם בריבית גבוהה יותר הניתנת עליו.
חשוב לזכור שאין ארוחות חינם. מחיר המניה, האג"ח או כל נייר ערך אחר מגלם את הסיכון בו. זאת ביחס לרמת הריבית הבטוחה שמעניקים בפיקדונות הסולידיים בבנק. בכתבה הבאה נסביר כיצד מתנהל המסחר בניירות הערך ומהם שבילי המסחר והמדדים השונים של הבורסה בתל אביב.
פורסם ע"י יוסי אנאל ב-13 אוגוסט 2018