פותחים עסק עצמאי? לפניכם 4 טעויות שעושים הרבה עצמאיים בתחילת דרכם כדי שתדעו ממה להיזהר, מה לא לעשות, והכי חשוב - מה כן לעשות
בוודאי חלמתם על היום הזה כבר הרבה זמן - היום שבו תפתחו את העסק שלכם ותהיו הבוסים של עצמכם. אז לפני הכול, הרשו לנו לאחל לכם מזל טוב והצלחה בעצמאות. אבל רגע לפני שתקפצו ראש למים הדי מסוכנים של העסקים העצמאיים, כדאי שתכירו מראש את הטעויות שעשו רבים אחרים, כדי שתוכלו להימנע מהן. הנה הן לפניכם - ארבע הטעויות הנפוצות שעושים אנשים בתחילת דרכם העצמאית.
לא לדעת מה הייחודיות של העסק שלכם והאם יש לה ביקוש
אלא אם העסק שלכם מוכר עבודות יד ייחודיות או יצירות אומנות שהכנתם במו ידיכם, ככל הנראה תצטרכו להגדיר מהו הבידול שלכם, או במילים אחרות: מה היא הייחודיות של העסק שלכם לעומת המתחרים. אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא לצלול למים העמוקים בלי בכלל לדעת מראש איך כדאי לכם לבדל את העסק ועד כמה השירות או המוצר שאתם רוצים למכור באמת נדרשים.
אז מה צריך לעשות? כדי לגלות מהי הייחודיות שכדאי לכם להתמקד בה, עקבו אחר המתחרים המצליחים שלכם, בדקו מהו הבידול שלהם ועשו חושבים עם עצמכם מהו השוני שאתם יכולים להציע - אם במחיר, אם באיכות השירות, אם במיקום העסק ואם במוצרים עצמם.
לא לקחת בחשבון את עלויות הקמת העסק
ראשית, עליכם לקחת בחשבון עובדה אחת פשוטה ומוכחת: רובם המכריע של העסקים רושמים הפסדים במהלך החודשים הראשונים לקיומם. עכשיו, כשאתם מודעים לנתון החשוב הזה, תוכלו להבין את חשיבותו של התכנון מראש של סך כל עלויות ההקמה. עלויות אלה חייבות לכלול לא רק את השלב הראשוני של שיפוץ וקניית הריהוט והסחורה, לדוגמה, אלא גם את העלות שתצטבר במהלך חודשי ההפעלה הראשונים. אם תשקללו את כל העלויות הללו בתקציב שלכם, תמנעו מכניסה לבור עמוק שעלול לבלוע את העסק שלכם.
לא לפעול לפי תוכנית עסקית
אנשים רבים מכינים תכנית עסקית רק כי הם יודעים שאיש עסקים רציני חייב להכין תכנית עסקית, אך הם לא פועלים לפיה ולא עומדים בתכנית שהם בעצמם הכינו - וזאת טעות חמורה.
אז מה צריך לעשות? אם אין לכם ניסיון בהכנת תוכנית עסקית מדויקת וטובה, פנו לאיש מקצוע שיעזור לכם בכך. זה לא חייב לעלות הרבה, כי ישנם לא מעט ארגונים שעוזרים לבעלי עסקים בשלבים ראשוניים אלה אשר ילוו אתכם במקצועיות ובמיומנות. אם יש לכם ניסיון, הכינו תוכנית ריאלית ויסודית, ואל תנסו לצבוע את כולה בוורוד. מכל מקום, מרגע שהוכנה יש להתייחס לתוכנית העסקית כאל קודש הקודשים, ומעבר לשינויים של "אין ברירה" - לדבוק בה באדיקות.
להיות אופטימיים מדי לגבי המימון
עכשיו, כשעלויות ההקמה ברורות לכם ויש לכם תוכנית עסקית ביד, הגיע שלב המימון. כאן, אנשים רבים עושים את הטעות של אופטימיות יתר. כלומר, הם יודעים שהסכום שנמצא בידם יספיק לכסות רק חלק מההוצאות, אבל מעדיפים שלא לפנות לגורמי מימון חיצוניים. במקום זה, הם אומרים לעצמם שהעניין יסתדר איכשהו והם כבר יחשבו על פתרון. מה שקורה בפועל הוא או שהעסק פשוט כושל בשלביו הראשונים כי סכום הכסף החסר נדרש לו כמו אוויר לנשימה, או שנעשות פשרות כלכליות שפוגעות גם הן בעסק ומכשילות אותו.
מהצד השני של המטבע, יש מי שפנה לקבלת מימון חיצוני ומתחיל להקים את העסק עוד לפני שקיבל אותו. אנשים מהסוג הזה מניחים שהכסף ייכנס בשלב כלשהו ורצים קדימה. במקרים כאלה קיימת סכנה שדבר מה ישתבש בדרך, הכסף לא ייכנס בזמן והכול יירד לטמיון.
ויש כמובן גם כאלה שתכננו מראש, לקחו הלוואה לעסק - אבל לא תכננו עד הסוף את ההחזר שלה ומתקשים לעמוד בתשלום ההחזרים החודשיים.
אז מה צריך לעשות? חשוב מאוד לדעת לנתח נכונה את צרכי המימון של העסק שלכם ואת העלויות הצפויות שלכם. אם אתם מתקשים בכך, פנו לאיש מקצוע שיאיר את עיניכם. גם במקרה זה, עלות הייעוץ איננה חייבת להיות אסטרונומית ופנייה לארגונים מסוג מט"י ואחרים תאפשר לכם לקבל ייעוץ בעלויות נוחות.
ולבסוף רק נאמר שאמנם אין דבר כזה עסק שמתנהל ללא טעויות בכלל, אבל כל עוד יודעים לזהות אותן ולתקן בזמן, אתם על הדרך הנכונה.
פורסם ע"י מיטל גרמן ב-15 אוגוסט 2018