הדרך הכי נוחה לשלם חשבונות היא הוראת קבע: הכל משולם בזמן. אבל מה עדיף - הוראת קבע בבנק או הוראת קבע בכרטיס האשראי? בואו לראות
בכל חודש אנחנו צריכים להתמודד עם שד קטן שנקרא "חשבונות": חשמל, מים, ארנונה, אינטרנט, טלפון ועוד - כל אחד מהם לספק אחר, בתאריך אחר ובסכום אחר. בגלל שלא כולנו בורכנו בתכונות כמו סדר וארגון שמסייעות מאוד בהתמודדות עם ביורוקרטיה, מצאנו משהו שיעשה את זה בשבילנו: הוראת קבע.
מה זה הוראת קבע ולמה כדאי להשתמש בה?
הוראת קבע (שנקראת גם "הרשאה לחיוב"), היא הוראה שאנחנו נותנים לחברת האשראי או לבנק לכבד אוטומטית כל דרישת תשלום, ולבצע את העברת הכספים ישירות מהחשבון שלנו לחשבון של מקבל התשלום. צורת התשלום הזו חוסכת הרבה כאב ראש מיותר והתמודדות עם ניירת, ובמקרה הגרוע יותר - עיקולים, קנסות ותביעות, לא עלינו.
האם כולנו חייבים להשתמש בהוראות קבע? רצוי מאוד. כולנו מכירים סיפורים (או שחווינו בעצמנו חוויות לא נעימות) של איחורים בתשלומים הגוררים תוצאות לא נעימות. גם למסודרים ביותר שביננו יש חודשים עמוסים, וקל לפספס פה ושם. הוראת קבע היא פתרון טוב למדי שבעצם חוסך את ההתעסקות ואת ההתמודדות עם התוצאות במקרה של פיגור בתשלום.
למה כדאי לעשות הוראת קבע דרך חברת האשראי?
קיימות שתי דרכים לבצע הוראת קבע: דרך סניף הבנק או דרך חברת האשראי. עד לפני זמן לא רב נהוג היה לחשוב על הוראות קבע דרך הבנק כמשתלמות יותר, גם אם פחות נוחות, וזאת משום שאפשר היה לבטל אותן ללא צורך בהסבר או באישור של בית העסק שמולו התבצעה העסקה, לעומת חברות האשראי שהיו מחויבות לקבל אישור מבית העסק שמולו התבצעה העסקה, במסגרת זמן של לא פחות מ-30 ימים. כמובן שהדבר יצר אי נעימויות, וגרר מקרים בהם הצרכן המשיך לשלם ללא צורך גם אחרי שנתן הוראה לביטול החיובים. תיקון לחוק הגנת הצרכן שיצא ב-2009 ביטל את הצורך של חברות האשראי לקבל אישור מבית העסק.
למרות כניסתו של התיקון לתוקף, עדיין קיימים הבדלים בין הוראות הקבע בבנק ובאשראי, והם נוגעים לנושאים אחרים. לפני ההחלטה כיצד לשלם, כדאי לסקור ולהבין את השיקולים השונים:
אין עמלות על תשלומי הוראת הקבע דרך האשראי
בהוראת קבע בבנק יש עמלות על התשלומים, כשסכום העמלות משתנה בין הבנקים. בהוראת קבע דרך כרטיס האשראי אין עמלות נוספות מלבד התשלום הקבוע על החזקת הכרטיס.
בלי טפסים ובלי ביורוקרטיה
בהוראת קבע דרך הבנק מעורבים הרבה טפסים מבית העסק שעליהם צריך לחתום ולהעביר לאישור הבנק, לעומת הוראת קבע באשראי שיכולה להתבצע טלפונית.
מעקב פשוט אחר החיובים
חיובי הוראת הקבע בבנק מופיעים בפירוט העובר ושב בחשבון הבנק לעומת חיוב הוראת הקבע באשראי שמופיעה בפירוט החודשי של חיובי כרטיס האשראי.
יודעים בדיוק מתי החיוב מתבצע
בהוראת קבע באשראי, הגבייה מתבצעת במועד החיוב המדויק של הכרטיס, בעוד שבהוראת קבע בבנק החיוב הוא ביום האחרון הקבוע לתשלום המופיע על החשבונית.
קל, נוח ומסודר
קל מאוד להעביר את התשלומים הקבועים להוראת קבע באשראי, וניתן לעשות זאת בכמה קליקים כאן באתר Cal.
מה שלא תבחרו, חשוב לזכור: גם אם נתתם אישור לבנק או לחברת האשראי לנהל עבורכם את התשלומים שלכם, זה לא אומר שאיבדתם שליטה על הכסף שלכם או שאתם צריכים להיות שאננים. גם כשעוברים להוראות קבע כדאי להמשיך להיות מעורבים ומודעים ולעקוב אחרי התשלומים מדי חודש בפירוט כרטיס האשראי או בחשבון העובר ושב.
פורסם ע"י שולמית אביצור ב-13 אוגוסט 2018