הסוף לכרטיס? התשלום בסלולרי כובש את השוק

בסין כבר קשה למצוא עסק שמקבל מזומנים. בלונדון גם לנגני רחוב ניתן לשלם בסלולרי. ואצלנו? מלחמה בין אפליקציות התשלום הגדולות. התשלום בסלולרי כאן כדי להשאר

בסין כבר כמעט שלא תמצאו עסק שמקבל מזומנים, בלונדון אפשר לשלם לנגני רחוב באמצעות הטלפון הסלולרי ובישראל מתקיימת מלחמה של ממש בין אפליקציות התשלום הגדולות. אכן - העתיד כבר כאן מזמן ובהדרגה ינוהלו כל העניינים הפיננסיים שלנו באופן דיגיטלי.

העתיד כבר כאן, ממש בכיס שלכם. צילום: Istock.

בסין, שלוש חברות כבר לקחו פיקוד על ענייניהם הפיננסיים של האזרחים: טנסנט, ויצ'ט ועליבאבא, עד כדי כך שמרבית הסינים כבר אינם זוכרים איך נראה סניף בנק ולא שילמו עם שטר או מטבע כבר הרבה מאוד זמן.

”כמובן שיש לי חשבון בנק שהמשכורת שלי נכנסת אליו“, אמרה צ'ין וו מינג בת ה-29 לכתב כלכליסט. ”אבל אני פונה לבנק רק כשאני צריכה למלא טופס הצהרה כלשהו, למשל כדי לקבל ויזה למדינה זרה. הריבית בבנק על פיקדונות מאוד נמוכה, וכדי לקבל ריבית טובה יותר צריך להפקיד כסף לזמן ארוך יחסית של 3-5 שנים. באפליקציה של עליבאבא מציעים ריבית גבוהה יותר לתקופת זמן קצרה ואין להם עמלות בכלל. אני עצלנית מכדי ללמוד על מניות וקרנות השקעה, אז עדיף פשוט להשקיע באפליקציה“, הסבירה צ'ין לכלכליסט. לכן, ברגע שמצטבר לה בחשבון הבנק סכום משמעותי, צ'ין מיד מעבירה אותו לאפליקציה של עליבאבא בפשטות ובמהירות שנדרשת כדי ללחוץ על כפתור.

צ'ין היא לחלוטין לא יוצאת דופן במדינתה שכן אזרחים סיניים רבים כבר גילו את היתרונות הגורפים של ניהול חייהם הפיננסיים באמצעות אפליקציות, כולל ניהול תיקי ההשקעות שלהם. וזה לא קורה סתם כך - סין היא המדינה המובילה בעולם בשימוש במוצרים פיננסיים דיגיטליים. חלק מהאפליקציות גם מאפשרות לקיחת הלוואה קטנה שמגיעה לחשבון הלווה בתוך שניות ספורות, כאשר הלקוחות יכולים להחזיר את כל ההלוואה במכה אחת או לפרוס את ההחזר לתשלומים. ההלוואות יכולות להיות קטנות עד כדי תשלום על כרטיס קולנוע באמצעות האפליקציה.

הסינים, שעם השנים התרגלו לשלם באמצעות הטלפון שלהם, המשיכו באופן טבעי להרחיב את השירותים הפיננסיים שהם מוכנים לקבל דרך הסלולרי ובכך הפכו לסמן המוביל של כל מדינות העולם באשר לעתיד התשלומים הדיגיטליים. באופן אבסורדי, המדינה שמפגרת אחרי מדינות מפותחות רבות בלא מעט תחומים, מובילה דווקא בתחום כל כך משמעותי כמו זה של התשלומים הסלולריים. גם בארץ, תיירים מסין יכולים להרגיש בבית ולשלם דרך המכשיר הסלולרי עם אפליקציית Alipay.

תמונת ארכיון של בנק, סניפים פיזיים בסין הם בהחלט מקומות נוסטלגיים. צילום: Istock.

בתוך תחום הטכנולוגיה הרחב יותר, ענף התשלומים הדיגיטליים הוא נישה שהולכת וגדלה בקצב מסחרר כאשר מטרתה אחת ויחידה - לאפשר תשלומים בטוחים, מהירים ונוחים באמצעים דיגיטליים. וההצלחה הגדולה של חברות הטכנולוגיה הדיגיטלית לתשלומים, אשר פועלות בהרבה תתי תחומים הקשורים לענף, היא ההוכחה הניצחת לכך שהעולם הולך ומתקדם בצעדי ענק לעבר תשלומים סלולריים בפרט ודיגיטליים בכלל.

תשלומים בטוחים. צילום Istock.

לא מזמן, הבורסות באירופה קיבלו בזרועות פתוחות ובחגיגה של ממש את ההנפקה הגדולה ביותר מאז תחילת 2018, כשהונפקו מניותיה של אדיאן - חברה הולנדית לסליקת תשלומים. בסוף יום המסחר הראשון של החברה סגרה המניה בשער של 455 אירו, שהם עלייה של כ-90% ממחיר ההנפקה. אך אדיאן היא רק הסנונית הראשונה שכן בעתיד המאוד קרוב מתוכננת גם הנפקתה של אנט פיננשל, שחקנית מרכזית בתחום שנמצאת בבעלותה של עליבאבא, וגל הנפקות ורכישות נוספות צפוי לשטוף את ענף התשלומים הדיגיטליים.

עם הצמיחה האדירה בהיקף של המסחר המקוון ולצידה העלייה ההולכת וגדלה של חדירת המכשירים הסלולריים לחיינו, אין זה מפתיע שתחום התשלומים הסלולריים נמצא בפריחה מטאורית. ואין ספק שזה אך הגיוני שהטכנולוגיה הסלולרית, שהפכה לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו, תשמש אותנו גם כאמצעי בטוח ונוח לביצוע תשלומים.


פורסם ע"י עומר גלעדי ב-03 מרץ 2019