גניבת פרטי אשראי מכספומטים מה חשוב לדעת וכיצד מתגוננים?

שוק הכרטיסים הגנובים מגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה ברחבי העולם והתופעה הזאת לא פוסחת גם על ישראל. במאמר זה תגלו כיצד מתגוננים ומאילו כספומטים יש להתרחק

בשנים האחרונות הולכת וגוברת מגמת הגניבה של פרטי אשראי מכספומטים. איך הם עושים את זה והאם אפשר להתגונן? הנה כל הדברים שחשוב לדעת כדי להגן על הכסף שלכם.


צילום:  Istock.

שוק הכרטיסים הגנובים (כן, כן, קיים שוק כזה) מגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה ברחבי העולם והתופעה הזאת לא פוסחת גם על ישראל, גם אם אצלנו היא לא רווחת כמו במקומות אחרים.

לא מזמן, נעצרו ארבעה אזרחים רומנים בחשד שהתקינו מכשירים קוראי קוד סודי בכספומטים בתל אביב ומשכו כספים באמצעותם. לטענת המשטרה, מדובר במקצוענים של ממש שבמשך חודש הצליחו לגנוב סכומי כסף גדולים.

בסופו של דבר נעצרה הכנופיה בזכות מחלקת הביטחון של חברת אשראי, אשר זיהתה פעילות חשודה ועקב כך הגישה תלונה במשטרה. המשטרה פתחה במעקב ותפסה את הארבעה בעת שניסו להתקין את המכשיר שלהם באחד הכספומטים בתל אביב. כאשר נערך חיפוש בחדר בית המלון שבו שהו, נמצאו בו רכיבים אלקטרוניים וציוד נוסף ששימש אותם לביצוע הגניבה.

במקרה אחר, אזרח זר נוסף נתפס על חם לאחר שהתקין מכשיר אשר קורא את הפס המגנטי שעל גבי הכרטיס. בעקבות כ-90 תלונות שונות שהוגשו בחברות האשראי על ידי לקוחות שסכומים גבוהים נמשכו מחשבונותיהם, פתחה המשטרה בחקירה אשר הובילה אותה לאזרח הזר. במהלך מרדף מהסרטים ניסה הגנב להימלט ולחצות את הגבול לאחת המדינות השכנות לנו, אך נתפס לפני שהצליח לצאת מגבולות ישראל.

ובכן, יש כמה דרכים שבאמצעותן גונבים עבריינים פרטי אשראי מכספומטים, אך הרווחת והפשוטה ביותר כרוכה בהתקנתו של מכשיר קטן ופשוט, שאפשר להזמין אותו גם דרך אתרים מסוגו של Ali-Express. ההתקן הקטן הזה מאפשר לגנבים לסרוק את פרטי הלקוח אשר מכניס את כרטיס האשראי שלו לכספומט, ואלה עוברים היישר למחשב שלהם. מרגע זה, יש שתי דרכי פעולה נפוצות שבהן נוקטים הגנבים:
1. כפי שעשו ארבעת האזרחים הזרים שנתפסו בתל אביב, פרטי הכרטיס משמשים למשיכת כספים ולקניות שונות.
2. במקום להשתמש בפרטים בעצמם, גנבים רבים מוכרים את הפרטים שהשיגו לכל המרבה במחיר באמצעות האינטרנט.

אם כך, איך אפשר להתגונן? ראשית, לפני שתכניסו את כרטיסכם לכספומט בדקו את פתח הכנסת הכרטיס וודאו שלא הותקן בו דבר מה שנראה חשוד. כספומטים שבהם הותקנו מכשירי גניבת פרטים נראים מעט שונה מהכספומט שאנו רגילים אליו מפני שההתקן בולט מעט ונראה כמו תוספת לכספומט. אם אתם חושדים בכספומט, כמובן אל תשתמשו בו ודווחו על חשדכם למשטרה.

בנוסף, הקפידו לבדוק את פירוט האשראי שלכם ואם תגלו הוצאה חריגה, הודיעו על כך מיד לחברת האשראי. משם, העניין כבר יעבור לטיפולם של הגורמים המקצועיים. אם אתם לקוחות כאל, תוכלו גם להיכנס באופן פשוט לאפליקציית Cal ולחסום את כרטיס האשראי לשימוש.


חשוב לנקוט אמצעי זהירות. צילום: Istock.


פורסם ע"י עומר גלעדי ב-12 מרץ 2019